Je kan eicellen doneren op verschillende manieren. In het kort komt eiceldonatie neer op een keuze tussen een anonieme eiceldonatie of een gekende eiceldonatie.

  • Kies je voor een anonieme eiceldonatie, dan ken je als donor de ontvanger niet.
  • Bij een gekende eiceldonatie ken je als donor de ontvanger wel.

Hieronder vind je een kort overzicht van deze twee donatieprogramma’s:

Anonieme donatie

  • Via anonieme donatie
    Als donor sta je vrijwillig en anoniem eicellen af. Die worden vers gedoneerd en bevrucht met genetisch materiaal van de ontvangers. Door de grote vraag naar donoreicellen is er vaak een wachtlijst voor de ontvangers of wensouders. Als anonieme donor ontvang je een onkostenvergoeding.

 

  • Via wisseldonatie
    Een wensouder brengt jou als donor aan. Jij doneert vervolgens anoniem aan andere wensouder(s) op de wachtlijst. Hoe meer verschillende donorprofielen er beschikbaar zijn, hoe nauwkeuriger de match is met de ontvanger. Als wisseldonor ontvang je geen onkostenvergoeding en moeten de kosten voor de donatie gedekt worden door de wensouder die jou aanbrengt. In ruil hiervoor wordt de aanbrenger bovenaan de wachtlijst geplaatst.

Gekende eiceldonatie

Bij gekende donatie doneer jij als donor vrijwillig en specifiek eicellen voor één ontvanger. Dat is een weloverwogen beslissing en verbintenis. Begeleid door een psycholoog zullen jullie samen beslissen wat jullie aan het kind zeggen en wanneer.

Wil je meer weten over anonieme donatie? Of wil je een bevriend koppel helpen met een gekende donatie? Neem contact met ons op. Dat doe je het best via e-mail. We komen dan zo vlug mogelijk bij jou terug.