Heb je vruchtbaarheidsproblemen door een eiceltekort? Zijn je eicellen van slechte kwaliteit waardoor je niet zwanger geraakt? Dan kom je misschien in aanmerking voor eiceldonatie. Dan ben je met andere woorden kandidaat-acceptor van eicellen.

Wanneer ben je kandidaat-acceptor van eicellen?

Je kunt een beroep doen op donoreicellen als je je in een van de situaties bevindt:

  • Door je leeftijd heb je geen eicellen meer.
  • Je bent vervroegd in de menopauze gekomen.
  • Je hebt een genetische aandoening waardoor je je eigen eicellen niet mag gebruiken.
  • Als gevolg van een medische behandeling (bv. kankerbehandeling) zijn je eigen eicellen niet meer geschikt.

Het verschil tussen anonieme en gekende donatie:

Niet elke vrouw ‘vindt’ zomaar iemand die voor haar wil doneren en niet iedereen wil een gekende donor betrekken bij de behandeling. Een anonieme donatie garandeert dat er noch levenslange verbintenissen, noch verplichtingen zijn tegenover de donor.

In dit geval kennen de donor en ontvanger elkaar. De donor schenkt vrijwillig eicellen die specifiek voor de ontvanger bestemd zijn. Ze beslissen samen wat er aan het kind verteld wordt en wanneer. Dit is een oplossing als je je kind geen informatie wil onthouden over zijn genetische oorsprong.

-Behandeling bij anonieme donatie:

In dit geval wordt, eens de eicellen beschikbaar zijn, het lichaam van de ontvanger voorbereid via een medicatieschema. De eicellen worden gedooid en bevrucht met het sperma van de partner of een spermadonor. Na drie of vijf dagen wordt één embryo in de baarmoeder van de ontvanger teruggeplaatst.

-Behandeling bij gekende donatie:

Op de dag van de eicelpunctie worden de eicellen bevrucht met het sperma van de partner of een spermadonor. Daarna worden de embryo’s ingevroren. Het lichaam van de ontvanger wordt met een medicatieschema voorbereid op de transfer, waarna een gedooid embryo kan worden terugplaatst.